top of page

Yazının Haiku Hali

 
 
 
 

Bilinen en kısa edebi tür olan haiku, minik dünyasına evrenler sığdıran ve pek çok açıdan edebiyatı aşan bir şiir formu. Japonya’da doğmuş ve zaman içinde oradan tüm dünyaya yayılmış olan haiku yüzyıllardır tazeliğini korumayı başarmış. Yaşlanmaya da hiç niyeti yokmuş gibi görünüyor doğrusu.

5-7-5 hece formatında dile gelen bir iksir haiku. Onunla tanışmak ve yazıp okuyarak haiku ruhuna, özüne yakınlaşmak şifalı, şifacı ve dönüştürücü bir deneyim. 

 

Konusunu doğadan alan ve içinde tanımlı sanat formlarını aşan sonsuz olanak barındıran haikuda zen duyuşu, doğa ve varoluş algısı beden bulur. Haiku yazarken ve okurken derine dalmak, doğaya kulak verirken meditasyonda konaklamak ve haiku gizemini çözmeye yaklaşırken zihnin kendi düğümlerini çözüşüne tanıklık etmek yaratıcı alana beklenmedik bir canlılık katar. 

 

Bu form bazı küçük kurallara uyumu gerektirir ancak içselleştirildikleri andan itibaren her birinin zorluğu da kendiliğinden silindiği rahatça deneyimlenir. Haiku duyuşuna uyanan kişi zamanla hece ölçüsü dahil tüm kuralların akışkanlığına uyumlanır; onların bağlayıcı olmaktan ziyade özgürleştirici yanlarını fark eder. 

 

Sadece haikunun anlatılacağı bir çalışma olmayacak “Yazının Haiku Hali” ve sınırlarını yalnızca edebiyat belirlemeyecek; zira sanatın her türüne olduğu kadar hayatın her alanına da nüfuz eden bir yanı var onun. Bu sayede ve doğası gereği pek çok alandaki meraklısını kucaklamaya her an hazır. 

 

“Yazının Haiku Hali”nde her katılımcı, sadece bu türü duyumsamakla kalmayacak aynı zamanda okuyup yazarak aktif rol alacağı ortak bir yaratım denemesine davet edilecek. Haiku yazarken —ve yazarak— derine dalmak, okurken ve doğaya kulak verirken meditasyonda konaklamak ve haiku muammasını çözmeye yaklaşırken zihnin kendi düğümlerini çözüşüne tanıklık etmek serbest.

 

2003’ten bu yana ara vermeden haiku yazmayı ve yayımlamayı sürdüren Pelin Özer, seçtiklerini 2021’den bu yana “Her Güne Bir Haiku” başlığı altında Bir+Bir dergisinde (www.birartibir.org) ve derginin sosyal medya hesaplarında yayımlıyor. Haikuya sanat terapisi çalışmalarında yer veren Özer bazı multidisipliner çalışmalarda da haikularıyla yer alıyor. Macar besteci Máté Balogh tarafından bestelenen on iki haikusu (“Karşılıklı Konuşma”) ünlü kontralto Judit Rajk’ın Stolen Time (2020) albümünde yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli haiku çalışmaları gerçekleştiren ve haikuları pek çok yabancı dile çevrilen; bir haikusuyla 2010’de Boğaziçi Kitap Fuarı’nda düzenlenen Haiku Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. 

 

P. Ö.’in oluşturduğu haiku antolojisinden örnekler vererek zenginleştirdiği, haiku yazma alıştırmalarına antrenörlük ettiği kapsamlı ve çok yönlü bir çalışma “Yazının Haiku Hali”. Atölyenin seçmeli ve daha kısa kapsülleri “Haiku Okuma Gözlüğü” ve “Haiku Defteri” ise meraklıları için Öğretilemeyen Şeyler klasöründe.

 
 
bottom of page