top of page

Haiku Okuma Gözlüğü

 
 
 
 

“Yazının Haiku Hali”nde haiku evrenini geniş açıdan; tanımlarıyla, uzamıyla, felsefesiyle; yazma ve okuma pratikleriyle birlikte ele alıp aktaran Pelin Özer “Haiku Okuma Gözlüğü”nü “okumak” odağında kurguladı.

Pelin Özer yıllar içindeki okumalarından süzerek oluşturduğu haiku antolojisinden örneklerle ilerleyeceği atölyede zihne adeta mantralar gibi kolayca yerleşen; tekrarlarla ve titreşimlerle yayıldıkça ferah bir uzam yaratan haiku okumalarının özel ve emsalsiz dünyasına davet ediyor ilgilileri. Ancak atölye sadece haikuyla sınırlamıyor kendini. Bu aynı zamanda her türe uyarlanabilecek duyumsal bir alternatif okuma modeli. Bir bakıma farklı bir okuma teklifi sunuyor bu gözlük, kanıksanmış okuma alışkanlıklarını değiştirmeyi öneriyor. Böylece inşa ettiği binanın ilk katına temeli sağlam olsun diyerek hiç tereddüt etmeden haikuyu yerleştirirken katılımcılara adeta özel bir okuma gözlüğü sunuyor.

Tabii bir yandan da unutmamalı ki okumak sadece okuma eylemiyle sınırlandırılamaz. Öğretilemeyen Şeyler, haikunun okuyanla yazanı eşitleyen bir alan açtığını vurgularken okumak ve yazmak arasında kurulagelmiş hiyerarşileri kabul etmediğinin de altını çiziyor. Dolayısıyla önerilen okurluk modeli aynı zamanda tüm alanlara uyarlanabilecek; yazmak kadar yaratıcı, aktif bir eylem.

“Haiku Okuma Gözlüğü”, haikunun yazınsal çabanın katkısıyla değil de sadece okuyup duyumsamak suretiyle yaratacaklarını; içeride ve dışarıda açacağı yepyeni algı alanlarını; kişiye katacağı ruhsal ve bedensel boyutları; teori ile pratikte sanata ve hayata olumlu-yapıcı-dönüştürücü etkilerini; iletişim düzleminde getireceklerini vb. bizzat deneyimlemek isteyenlerle buluşmak için sabırsızlanıyor.

2003’ten bu yana ara vermeden haiku yazmayı ve yayımlamayı sürdüren Pelin Özer, seçtiklerini 2021’den bu yana “Her Güne Bir Haiku” başlığı altında Bir+Bir dergisinde (www.birartibir.org) ve derginin sosyal medya hesaplarında yayımlıyor. Haikuya sanat terapisi çalışmalarında yer veren Özer bazı multidisipliner çalışmalarda da haikularıyla yer alıyor. Macar besteci Máté Balogh tarafından bestelenen on iki haikusu (“Karşılıklı Konuşma”) ünlü kontralto Judit Rajk’ın Stolen Time (2020) albümünde yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli haiku çalışmaları gerçekleştiren ve haikuları pek çok yabancı dile çevrilen; bir haikusuyla 2010’de Boğaziçi Kitap Fuarı’nda düzenlenen Haiku Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Pelin Özer; katılımcıları haikuyu derinlemesine kavrayacakları; pek çok boyutuyla okumak üzerinden deneyimleyecekleri özel bir haiku atmosferinde ağırlayacak.

bottom of page