Pelin Özer’den Aktif bir
“Derin Yazma ve Okuma” Çağrısı: “Yazı Aynası”
Pelin Özer’in 2018’de kurduğu “Öğretilemeyen Şeyler Atölyeleri” yepyeni bir çalışmayla yolculuğuna devam ediyor. Gücünü yazı-şiir ve editörlük alanındaki profesyonel deneyimlerinden alan “Yazı Aynası”, katılımcıları hep birlikte “Derin Yazma ve Okuma”ya davet ediyor. Henüz yayımlanmamış, son haline kavuşmamış, kâğıda ya da ekrana yansımamış ya da oluşumu sırasında engellerle karşılaşmış her türden yazınsal çalışmanın paylaşılarak geliştirilmesine yönelik bir çağrı bu.
“Yazı Aynası”na yansıyanlar, yazar ve yazar adaylarının eksikliğini duyduğu o biricik, tamamen yaratıcısına özel derin çalışmanın kapısını açıyor. Editör ile yazarın metinler üzerinden karşılıklı dile geldiği “Yazı Aynası”nda genelde kapalı kapılar ardında kalmaya yazgılı bir yazı çalışması canlanacak. Bu çoğul ortamda “Yazmanın 41+1 Hali”ne tanıklık edilirken “Kendinin Editörü Olmak” için gerekli malzemeler de bir bir kendini tanıtacak.
On hafta sürecek atölyenin hedefi katılımcılara yazınsal mesailerinde rehberlik etmek olduğu kadar onlara daima ihtiyaç duyulan “editör”le birebir çalışma olanağını da sunmak. Böylece bir model oluşturulacağından, katılımcıların yazınsal patikalarında daha güvenli ve donanımlı yürümeleri hedefleniyor.
“Yazı Aynası”ndaki çoğul açıklık ise bambaşka bir zenginliğin mayasını üretmeye aday. Bu bereketli ve çok katmanlı alanda katılımcılara farklı deneyimlerin bakış açısından kapsayıcı bir yazınsal kavrayışın merceği uzatılırken beklenmedik avantajlar da yazının sürprizleri gibi her an hazır bulunacak.
Pelin Özer’in rehberliğinde hayat bulacak ve her yazarın olumlu ve yapıcı enerjisini; incelikli ve paylaşımcı varlığını esirgemeden oluşumuna katkı sunacağı bu etik atmosferde yaratıcı bir çember oluşacak kendiliğinden. Oradan yeşerecek bereketli bahçenin gelişimine hep birlikte tanıklık etmek isteyenlere açık bir çağrı “Yazı Aynası”.
“Yazı Aynası”nın Niyeti
Yazının
-
Türünün, kapsamının, düzeyinin, potansiyelinin belirlenmesi
-
Editör gözüyle değerlendirilerek gelişerek tamamına ermesi için gerekenlerin tespiti
-
Kendisiyle farklı bir uzamda buluşması
-
Tekil ve yalnız varoluşundan sıyrılıp paylaşıma açılarak ötesine-ötelere-ötekilere uzanması
-
Yapısına-türüne-edasına-sesine-rengine-aurasına kavuşması ya da zaten kavuştuğundan emin olması
-
Kendisini eleştirecek-sorgulayacak-gözden geçirecek-damıtacak-geliştirecek-yontacak-eksiltecek-çoğaltacak vb. nesnelliğe ulaşması
-
Geleceğine, geçmişine ve şimdisine, şu haline fal açması
-
Yayımlanarak yaratıcısından-kendi(si)nden ayrılmasının bir çeşit provasını yapması
Yazarın
-
Potansiyeliyle tanışıp buluşması
-
Niteliklerinin ve o anki düzeyinin farkına vararak yeni yollar açması
-
Yazınsal alanını genişletip derinleştirmesi
-
Metni üzerine yüksek sesle düşüneceği bir ortam hazırlaması
-
Metnine dair can alıcı sorularını açıklıkla ifade edebilme yürekliliği göstermesi
-
Metniyle birlikte editörün süzgecinden geçerken değişime ve dönüşüme uyum sağlama kapasitesini artırması
-
Öteki metinlere ve yazarlara karşı kavrayışsal-eleştirel-hoşgörülü-şefkatli bir açıklık geliştirmesi
-
Kendisinden ve yazdığından öte yazınsal uzamı başka gözle görecek editoryal bir yaklaşım geliştirmesi